Bluetooth Low Energy alkalmazása ipari környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az IoT-Internet of Things rendszerek egyre nagyobb szerepet kapnak az iparban és a háztartásokban egyaránt, azonban általában az IoT rendszerek fizikai rétegét még mindig vezetékes technológiákkal oldják meg, amit olykor költségesebb lehet implementálni a helyszínen, mint egy vezetéknélküli infrastruktúrát, ha belevesszük a költségekbe kábelek a csatlakozók elhelyezési költségeit.

Elterjedt megoldás a vezetéknélküli infrastruktúra választása esetén, hogy WiFi technológiát használnak. Wifi használata esetén csak nagyobb számítási teljesítményű eszközök,szenzorok alkalmazhatóak, amik képesek a Wifi hálózatban kommunikálni. Egy másik megoldás lehet vezeték nélküli infrastruktúrára a bluetooth. A klasszikus bluetooth még nem volt teljesen alkalmas a nagy infrastruktúrára, hiszen limitált volt a hatótáv és az egyszerre csatlakoztatható eszközök száma. Ezekre a problémákra jelentett megoldást a Bluetooth Low Energy tachnológia.

Szakdolgozatomban bemutatom a Bluetooth Low Energy technológia főbb tulajdonságait, képességeit előnyeivel és hátrányaival egyaránt. Továbbá bemutatom az IoT rendszerek főbb alkotó elemeit és felépítését.

Egy esettanulmányon keresztül bemutatom egy általam elképzelt ipari környezetbe integrált Bluetooth Low Energy -re épülő IoT példarendszert Microsoft Azure platformon és annak kiépítsének a lépéseit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.