Bluetooth alapú kézi sporteszköz fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Életünket teljesen behálózza a vezeték nélküli világ. A komponensek csökkenő árának és egyszerűségének köszönhetően egyre jobban terjednek a szórakoztatóiparban és a sportban is az ilyen jellegű termékek. E kettőnek a keresztmetszetében találhatóak a virtuális sporteszközök, amelyek bizonyos sportolási tevékenységek imitálását teszik lehetővé. A diplomaterv témája egy Bluetooth alapú kézi sporteszköz tervezése és fejlesztése.

A Bluetooth Low Energy szabvány rendkívül alacsony energiaigényével és kis komplexitásával az ilyen eszközök terjedését is elősegíti. Ezáltal egy kis Bluetooth-os szenzor vagy éppen egy játék sokáig képes működni akár egy gombelemről is.

Diplomamunkám során egy ilyen virtuális sporteszköz tervezésével és fejlesztésével foglalkoztam. Ennek során egy olyan fitnesz eszköz jött létre, amelyet a kezünkben tartva számos sportolást imitálhatunk. Az eszköz egy gyorsulásmérő segítségével detektálja a felhasználó kezének a mozgását és ezeket az adatokat továbbítja egy okos eszköz számára. A telefonon vagy tableten futó alkalmazástól függ, hogy éppen melyik sport űzése a feladat. Az alkalmazás egy rezgőmotor segítségével tud jelezni a felhasználónak. A pontos feladat tisztázása után a dolgozat elején bemutatom a Bluetooth Low Energy szabványt. Ismertetem a hardver tervezéshez szükséges előkészületeket, majd az alkatrészek kiválasztásától, egészen a nyomtatott áramköri lemez legyártásáig a teljes folyamatot. A dolgozat második felében az eszközön futtatott firmware tervezésének és megírásának a lépéseit mutatom be, összehangolva az eszköz élesztéséhez szükséges lépésekkel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.