Bluetooth mesh hálózatok vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

2018-ra az Internet of Things (IoT) virágkorát éli, vele rengeteg új szolgáltatási, költségcsökkentési, bevétel növelési lehetőségek nyílnak meg. Az IoT felhasználási területe rendkívül szerteágazó, a piac szinte bármely területén, a sporton át a mezőgazdaságon keresztül egészen az iparig, bárhol használható és értékteremtő hatású.

Mivel ennyire kiterjedt területen használható, ezért több szempontból is egyelőre lehetetlen univerzális megoldást találni az egyes alkalmazásokhoz. Az egyik ilyen probléma a kommunikáció megvalósítása. Ugyanis nem mindegy az, hogy hol használnánk IoT-t. Kinn a hegyekben vagy egy bevásárló központban? A gabonamezőn, megfigyelve a termést és annak körülményeit vagy egy okos otthon megvalósításának kommunikációját kell megvalósítanunk. Tehát rögtön szét is lehet választani a kommunikációs technológiákat nagy, illetve kis hatótávolságúra. Mindkét esetben széles a paletta és egyre több születik, hogy minden igényt ki lehessen elégíteni. Elvárás, hogy az adott technológia minél nagyobb sávszélességet tudjon nyújtani, a lehető legkisebb energiafelhasználással.

Ez a dolgozat egy, még újnak számító rövidhatótávolságú, alacsony energiafogyasztású kommunikációs technológiát mutat be: A Bluetooth Mesh-t. A dolgozat célja, hogy bemutassa a technológiát elméleti szinten majd egy, az általam lefejlesztett alkalmazáson keresztül bemutassa a hálózat nyújtotta képességek egy részét, pontosabban: hálózati áteresztőképességet és konvergenciaidőt.

Ezen dokumentum írásának idején még nagyon kevés és nem teljesen megbízható információk állnak rendelkezésre a témával kapcsolatban, így e munkának eredményei minden olyan ember számára fontos lehet, aki szeretne megismerkedni a technológiával vagy kíváncsi annak teljesítményére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.