Bluetooth periféria eszköz tervezése és készítése Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt évtized során a mobiltelefonok fokozatosan életünk szerves részévé váltak háttérbe szorítva az addig használt vezetékes telefonkészülékeket. Napjaink tendenciája pedig az okostelefonok térhódításáról szól. A készülékek egyre olcsóbbá válnak, míg funkcionalitásuk folyamatosan bővül, így egyre szélesebb körben terjednek el. Mivel mobil készülékünket szinte mindig magunknál tartjuk, így praktikus volna ezeket az eszközöket távvezérlő funkciókkal felruházni, így kényelmesen egy közös felületen keresztül kezelhetnénk a környezetünkben lévő különböző készülékeket.

A dolgozatomban bemutatok egy rendszert, amely PC-k Bluetooth-on keresztül történő távirányítását teszi lehetővé egy Android kliens számára. A PC oldalon egy Java nyelven írt ügynökalkalmazás fut, amely a távirányításhoz szükséges események kiváltásáért felelős. Míg az Android kliens az események kiváltásához szükséges felhasználói felületet biztosítja. A rendszer egy egyszerű szakterület specifikus nyelv (DSL) segítségével lehetővé teszi egyedi távirányító felületek definiálását. Ezeknek a felületeknek a kezelését egy web alkalmazás végzi. Ezen a web alkalmazáson keresztül nyílik lehetőségünk új felületek létrehozására, valamint a meglévők módosítására és törlésére, valamint a web alkalmazás egy RESTful szolgáltatáson keresztül lehetővé teszi az Android kliens számára ezen felületek letöltését is.

A dolgozat először ismerteti a megvalósítás során felhasznált technológiákat, majd részletesen bemutatja a megvalósított alkalmazás felépítését, és kitér a különböző tervezői döntésekre is. Ezt követően részletezi a különböző komponensek tesztelését, végül összefoglalja a tapasztalatokat és ismerteti a továbbfejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.