BoardComputer alkalmazás fejlesztése Android platformra

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság számos személygépjárműben már az alapfelszereltség közé tartoznak a különböző boardcomputer eszközök, melyek beépítésének célja, hogy plusz információhoz juttassa a sofőrt a gépjárműről. Vannak azonban olyan járművek, amelyekben egyáltalán nem találhatóak ilyen információs eszközök, vagy csak nagyon kevés információt szolgáltatnak.

A feladat célja, egy olyan boardcomputer készítése Android platformra, amely bluetooth-os adatátvitel segítségével képes a gépjárművek által szolgáltatott adatokat megjeleníteni hagyományos és grafikonos formában. A cél az, hogy ez a boardcomputer olyan járművekben is információt szolgáltasson, amelyekbe nem építettek be erre a célra gyárilag kijelzőt. Az adatok forrása egy olyan elektronikus eszköz (gateway), amely a gépjármű CAN-busz rendszeréhez csatlakozik. A CAN-busz üzeneteket a járműbe szerelt gateway dolgozza fel, majd soros porton továbbítja a külvilág felé. A soros kimenetre bluetooth modult illesztve a kommunikáció könnyen vezeték nélkülivé tehető. A fejlesztendő eszköz feladata - az élő adatok kijelzésén túl - különböző statisztikák és grafikonok készítése is. Az olyan statisztikai adatokat (átlagok, kumulált mennyiségek), amik nem állnak rendelkezésre kész formában a jármű kommunikációs rendszerén, a gépjárműbe elhelyezett gateway számítja ki. A szakdolgozat során elkészített alapvető statisztikai funkciókat később olyan funkciókkal lehet kiegészíteni, amelyek nem csak figyelik a vezetési stílust üzemanyag fogyasztás és káros anyag kibocsátás szempontjából, hanem képes tanácsokat is adni a sofőrnek az ideális fogyasztás elérése érdekében.

A szakdolgozat témája a fent ismertetett funkciókat megvalósító alkalmazás elkészítéséhez elengedhetetlenül szükséges elméleti háttér áttekintése, majd a bemutatott ismeretek alapján az Android applikáció megtervezése és elkészítése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.