CAN interfész tervezése FPGA áramkörrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A CAN-busz napjaink egyik legelterjedtebb soros kommunikációs protokollja. Magas biztonsági szintje miatt széleskörűen használják komolyabb beágyazott rendszerekben, mint például a jelen dolgozatban előkerülő orvosi képalkotó berendezések. Általában ha CAN interfészt egy vezérlő nem támogatja, külső célhardverrel csatlakoztatják az adott rendszerhez.

Ebben a dolgozatban FPGA-ba tervezek egy ilyen interfészt, mivel az FPGA a sokoldalúsága révén úgyis kötelező eleme ezeknek a rendszereknek. Ezáltal, a külső vezérlő elhagyásával csökken a felhasznált alkatrészek száma, a gyártás bonyolultsága és költsége

A dolgozatomban részletesen ismertetem a CAN működését, foglalkozom a CANopen szabvánnyal. Ismertetem a kommunikáció fontosabb tulajdonságait, a jellemző fogalmakat és a működéshez tartozó fontosabb hálózatmenedzsment és adatátviteli előírásokat. Megtervezem a CAN vezérlő blokkvázlatát, javaslatot teszek az üzenetek kezelésének módjára. A blokkvázlat alapján elkészítem a részletes hardvertervet és implementálom VHDL/Verilog nyelven. A kész hardvertervet szimulációval ellenőrzöm.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.