CAN részleges hálózati eszköz fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Szakdolgozatom témája a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. által kifejlesztett terepbuszillesztő egység (gateway) funkcióinak kiterjesztése a CAN részleges hálózatok kezelésével. Ez a továbbfejlesztés teljes körűen integrálódik a már meglévő gateway egységbe, mind hardveres, mind szoftveres szinteken.

Munkám során először ismertetem a CAN részleges hálózatok megalkotásának mozgatórugóit, működését, valamint az ennek alapjául szolgáló CAN protokollt is.

Majd a továbbfejlesztendő terepbuszillesztő egységet mutatom be, kitérve a felhasználására, valamint alapvető működésére.

Ezek után időbeli sorrendben ismertetem a feladatom megvalósításának fázisait, a hardverrel kezdve. E fejezetben végigkövetem a hardver megvalósításának lépéseit, a tervezési követelményektől kezdve a gyártásig.

A hardver ismertetése után a szoftveres feladatokat veszem számba. A gateway szoftver oldali működésének és fejlesztésének alapjait ismertetem először, majd az elkészített szoftver főbb részeit is. Ezen főbb modulok a gateway-en futtatandó, C nyelven írt beágyazott szoftver, valamint a személyi számítógépen futó, Java nyelven megírt, gateway-t vezérlő szoftver. Ezeket a részeket külön-külön fejezetben dokumentálom.

Az elkészített hardveres, illetve szoftveres komponensek teljes mértékben integrálják a CAN részleges hálózatok kezelését a vállalat jelenlegi tesztelői környezetébe. A továbbiakban így lehetőség nyílik a már elkészült, vagy jelenleg futó projektek kiegészítésére az elterjedés előtt álló CAN részleges hálózatok nyújtotta funkciókkal.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.