CAN/LIN demonstrációs kártya megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tóth Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A mai autókban több tucat vezérlőegység, ECU (Electronic Control Unit) található. Különálló egységként működtek kezdetben, de egyre inkább szükségessé vált, hogy egymással együttműködjenek és, hogy kommunikációs hálózatokat alakítsanak ki hozzájuk. A mai autókban több kommunikációs hálózat is található, mind az adott alkalmazási körre van optimalizálva. Az autóiparban elterjedt három fő kommunikációs hálózat a CAN (Controller Area Network), LIN (Local Interconnect Network) és a FlexRay.

A Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék évekkel ezelőtt fejlesztett egy CAN/LIN gateway demonstrációs kártyát a CAN és a LIN kommunikációs hálózatok oktatásához, amely a szintén a tanszék által fejlesztett ún. Mitmót rendszerhez illeszkedett. A 8 bites mikrovezérlőt tartalmazó Mitmót rendszer kezdett elavulni, és mára felváltotta a korszerű 32 bites SKT3700 Giant Gecko fejlesztőkártya. Ez viszont nem tartalmaz sem CAN, sem LIN illesztőt, ezért felmerült az igény egy oktatási célú CAN/LIN gateway kifejlesztésére, amely az SKT3700 fejlesztőpanelhez csatlakoztatható. A szakdolgozatom feladata a CAN/LIN gateway és az azt működtető szoftver elkészítése.

Szakdolgozatomban irodalomkutatást végeztem a CAN és a LIN hátteréről, működéséről és funkcióiról, amelyek szükségesek a feladat elvégzéséhez vagy annak fejlesztéséhez, valamint tanulmányoztam egy demonstrációs kártyát, ami alapján felmértem, hogy az új kártyának milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Elemeztem az SKT3700 csatlakozási lehetőségeit. Elkészítettem a hardvert, annak kapcsolási rajzát és nyomtatott áramköri tervét. Elkészítettem a kártyát működtető szoftver fontosabb funkcióit, amelyek alapján a tanszék tovább tudja fejleszteni a kártyát és felhasználhatja azt a hallgatók oktatására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.