Cellaváltás hatása az X2 interfész terhelésére LTE hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fazekas Péter
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Dolgozatom során áttekintettem a cellás mobil hálózatok felépítését és működését az első generációs mobil hálózatoktól az LTE hálózatokig. Ennek során a cellás rendszerekre fókuszáltam. Ismertettem az LTE hálózat rádiós interfészének követelményeit. Esett szó az LTE hálózat vezérlősíkon és felhasználói síkon tapasztalható késleltetéséről, korábbi rendszerekkel való együttélésről, a SAE architektúra felépítéséről, mobilitásról a cellaméret függvényében, spektrális hatékonyságról, az LTE-ben használt új technológiákról, OFDM-ről és többszörös antennákról is. Az elméleti összefoglalóban bemutattam a hívásátadás célját és folyamatát az X2 interfész használatával. Kitértem az LTE rendszer és a korábbi rendszerek hívásátadásának különbségeire.

Szakdolgozatom célja az X2 interfészt megvalósító fizikai linkeken tapasztalható forgalomnövekmények vizsgálata. A vizsgálatok elvégzéséhez megterveztem a szimulációs modellt, melynek során figyelembe vettem a handover idejét befolyásoló paramétereket, a cellák méretét, a felhasználók sebességét, a felhasználók adatátviteli sebességét. Áttekintettem a hálózati topológiák fajtáit, alkalmazásaiknak előnyeit illetve hátrányait valamint telepítéseiknek költségeit. Ezek alapján kiválasztottam kétfajta topológiát. Kedvező tulajdonságaik miatt választásom a fa topológiára és a gyűrű topológiára esett. Kialakítottam 5 hálózati elrendezést, ennek során definiáltam a bázisállomásokat, linkeket és az ezeken értelmezett elvezetési utakat is. Az elvezetési utakra kijelöltem a linkeken tapasztalható normál forgalmakat és a handover ideje alatt bekövetkező forgalomnövekményeket.

A szimulációs modell elkészítése után Matlab alapú szimulátort fejlesztettem. Sikerült a modellben leírt bázisállomásokat, topológiákat megvalósítani és a handover során bekövetkező forgalomnövekményeket megvizsgálni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.