Centralizált kameraválasztás Free Viewpoint Video rendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Huszák Árpád
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A televíziózás formája a megjelenése óta gyakorlatilag változatlan. Előre megszerkesztett lineáris adást nézünk központilag. A felhasználói élmény növelése érdekében azonban már megjelentek különböző technológiák, mint például a 3D televízió, vagy az online nem lineáris TV-k. Azonban egy igen nagy újításnak számít a FVV, azaz Free Viewpoint Video technológia, amelynek során a néző szabadon válaszhatja meg egy adott környezetben, hogy mint, milyen pozícióból és szögből szeretné látni a tartalmat.

Az FVV azonban rengeteg technikai kihívást állít a mérnökök elé. Ugyanis valós időben több kamera képéből kell egy adott szögben képet generálni. A valós zökkenőmentes felhasználói élmény érdekében helyileg érdemes a kliens oldalon képet előállítani, viszont így több kamera képét kell átvinni a hálózaton, ami igen nagy forgalmat generál. Az átviteli csatornák azonban limitáltak, különös képpen vezeték nélküli, vagy mobil hálózatok esetén. Illetve mobil eszközök esetén a feldolgozási teljesítmény is limitálva van, nem feltétlen képes egyszerre több kamera képét fogadni.

A diplomatervem témája a hálózati forgalom optimalizálása. Alapvetően az átvitt kamerák képének központi vezérlésének a lehetőségét vizsgálom a forgalom csökkentése érdekében. A diplomatervben összefoglalom a kutatómunkához szükséges tudást, kezdve az FVV technológiával. Következőképp pedig a tárgyalt tudásra alapozva bemutatom azokat a kísérleteket, amiben minimalizálni próbálom a hálózati forgalmat. Majd a forgalom szimulációra térek rá, bemutatom az általam készített szimulációs szoftvert. Ezek után pedig az optimalizálásra használt algoritmusokat tárgyalom és tesztelem a program segítségével. Végül pedig az eredményeket közlöm és vonom le a konklúziót.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.