Cloud-erőforrás szimulátor készítése OpenNebula cloud menedzsment rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Kövi András
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A cloud (felhő) alapú szolgáltatások manapság mindjobban elterjednek az informatikában. Ezen rendszerek legfontosabb tulajdonsága, hogy igénybe vehető erőforrások mennyiségét gyakorlatilag csak a felhasználó anyagi lehetőségei szabják meg. Az erőforrások ilyen jellegű kiajánlása több modell alapján történhet: IaaS (Infrastructure as a Service) esetén az infrastruktúrát, PaaS (Platform as a Service) esetén egy magasabb absztrakciós szintű platformot. SaaS (Software as a Service) esetén pedig egy konkrét szolgáltatást vehet igénybe a felhasználó. A szakdolgozat az IaaS jellegű szolgáltatások menedzsmentjével kihívásokra koncentrál.

Az OpenNebula rendszer cloud menedzsment eszköz, amely közös modellt nyújt a különböző cloud-ok kezeléséhez. A rendszer moduláris felépítésű, és könnyen bővíthető. Az infrastruktúra, amit képes kezelni szintén változatos lehet. Azonban a valódi erőforrások használata esetén a műveletek általában hosszú időt vesznek igénybe, és a cloud sajátosságaiból adódóan a rendszer vezérelhetősége is nehézséget jelent. Ez különösen demonstráció és tesztelés során jelent problémát, ezekben az esetekben jobb lenne kontrolláltabb környezetet használni.

A szakdolgozat egy szimulátor környezet kialakítását tűzi ki fő célul amely interfészén képes valós szolgáltatások viselkedését mutatni, de valós erőforrásokat nem allokál hozzájuk. Az ilyen rendszer lehetőséget teremt a különböző szituációk könnyű, gyors modellezésére, vagy akár hibák a rendszerbe injektálására, ezzel könnyítve a tesztelés és demonstrációs feladatokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.