Cross-platform privacy leaks in apps

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Biczók Gergely
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban a technológia rohamos fejlődésével és az internet egyre széleskörűbb használatával egyre jobban középpontba kerülnek az emberek magánéletét érintő kérdések. Egyre újabb botrányok és rémhírek kerülnek napivilágra a felhasználók adatival való visszaélések és ezek következményei kapcsán.

Ilyet eset például a Cambridge Analytica botrány, ahol a Facebook egy „funkcióját” kihasználva felhasználók adatihoz jutottak hozzá és célzott politikai hirdetésekkel bombázták őket.

A probléma már régóta fenn áll, a rövidesen bevezetésre kerülő új európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) pedig komoly változásokat hozhat az adatok kezelésének tekintetében.

Nem is igazán gondolunk bele naponta hány különböző platformot használunk, és mennyi adatot teszünk ezáltal hozzáférhetővé magunkról. Szinte már nincs olyan ember, akinek ne lenne Google vagy Facebook fiókja, ne használna okostelefont vagy ne tárolná a fájljait valamilyen felhőben.

A legtöbb esetben a fejlesztőknek lehetősége van számos különböző platformra alkalmazást készíteni. Ezeket cross-platform alkalmazásoknak nevezzük. A különböző platformokon keresztül rengeteg változatos adat gyűjthető a felhasználókról.

Ezeket az adatokat rendezve a felhasználóról profil készíthető. Sok platformon keresztül szinte észrevétlenül kevés jogosultsággal is óriási profilt lehet alkotni. Ezt később lehet akár személyre szabott hirdetésekre használni, de az adatokkal való illegális kereskedelem is jövedelmező tud lenni.

Dolgozatomban a cross-platform alkalmazások mögött rejlő veszélyekre szeretném felhívni a figyelmet. Szeretném néhány a témához kapcsolódó kutatás eredményeit ismertetni és áttekintést nyújtani a különböző platformokon keresztül mennyi adatot tudunk kiszolgáltatni, akár észrevétlenül is.

Ezek után néhány valós platform (Android, Windows, Facebook) alkalmazásait összegyűjtve közöttük lehetséges rosszindulatú, profilozó fejlesztőket és alkalmazásokat mutatok be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.