Cross-platform szoftverfejlesztés mobil eszközökre BaaS támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt években az okostelefonok piacán megfigyelhető robbanásszerű fejlődés következtében mára a cégek számára elengedhetetlenné vált, hogy alkalmazásaikat az összes vezető mobil platformra elérhetővé tegyék. Ez rengeteg időt és erőforrást emészt fel, így előtérbe kerültek azok a megoldások, amikkel ez valamilyen formában csökkenthető.

Ezek az alapvető okok vezettek a cross-platform rendszerek egyre szélesebb körű használatához és dinamikus fejlődéshez. Ezekkel a megoldásokkal lényegesen lerövidíthető a szoftverfejlesztéshez szükséges idő, és költség, így egyre több cég alkalmazza őket.

A mobil internet elterjedésének köszönhetően a legtöbb mobil alkalmazás kommunikál valamilyen formában hálózaton keresztül, így szüksége van webes kiszolgálásra. Egy alkalmazás készítésénél a saját webszerver megírása néha több időt vesz igénybe, mint az alkalmazás implementálása. Erre a problémára nyújtanak megoldást a Backend as a Service rendszerek, amelyek kifejezetten mobil alkalmazások számára nyújtanak háttérszolgáltatásokat, mint például adattárolás, felhasználó kezelés, hely alapú adatok kezelése, vagy értesítések kezelése.

A diplomamunka témája tehát a piacon lévő cross-platform és BaaS rendszerek megismerése és összehasonlítása, kiemelve ezek előnyeit és hátrányait. A dolgozat keretein belül egy alkalmazáson keresztül bemutatom a cross-platform fejlesztés lépéseit, illetve az alkalmazás segítségével megvizsgálom a BaaS rendszerek használatát a gyakorlatban.

A projekt célja egy olyan rendszer kialakítása, amely az átlagemberek számára egyszerű formában, egy helyen teszi elérhetővé az őket körülvevő szolgáltatásokat. A szolgáltatás tulajdonosainak pedig egy olyan rendszert biztosítani, ahol sok embert el tudnak érni, és könnyedén közzé tudják tenni a szolgáltatásukkal kapcsolatos információkat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.