DJ1 fehérje aggregációs folyamatainak tanulmányozása betegség módosító terapeutika fejlesztése céljából

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jobbágy Ákos Andor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban a társadalom elöregedésének hatására a neurodegeneratív betegségekben (pl. Alzheimer-kór, Parkinson-kór) szenvedők száma növekszik, ezért egyre nagyobb figyelem irányul az idegsejtek károsodásával kapcsolatos kutatásokra. A betegségek során – többek között – a neuronok elvesztése miatt kognitív funkciós zavarok és emlékezetvesztés figyelhető meg. A betegség előrehaladásával nehezedik a betegek ellátása, sőt egy idő után már a megjelenő tünetek enyhítésére sincs hatásos terápia. Az egész napos felügyelet és a szociális teher mellett az ellátásukra irányuló költségek is több milliárdos szintet érnek el. 2015-ben 46,8 millió főre becsülték a demenciákban szenvedők számát és a jövőre nézve a megbetegedések további növekedését jósolják.

Kutatómunkám a neurodegeneratív betegségek kialakulásában szerepet játszó DJ-1 fehérje és különböző oxidált variánsainak aggregációs folyamatának tanulmányozására, valamint a DJ-1 α szinuklein aggregációjára gyakorolt hatására irányul. Az aggregátumok kialakulásának megértése egy következő lépcsőfok lehet például a Parkinson-kór patogenezisének megértésében, ezáltal egy hatásos és célzott terápia kifejlesztésében.

A probléma sokrétű, hiszen nemcsak a betegségek lefolyásának mechanizmusai nem ismertek teljesen, hanem az őket kiváltó okok sem. Az egészségügyi és a mérnöki tudományterületek együttműködése szükséges ahhoz, hogy ezek a folyamatok teljes mértékben feltérképezhetőek legyenek. A diplomamunkámban fizikai-kémiai és biofizikai módszereket (dinamikus fényszórás mérés, transzmissziós elektronmikroszkópia, cirkuláris dikroizmus spektroszkópia, fluoreszcens spektroszkópia, Natív PAGE, infravörös spektroszkópia) alkalmaztam a DJ-1 protein aggregációs folyamatának tanulmányozására és követésére, melyek alapján arra következtethetünk, hogy a DJ-1 natív funkciójának elvesztése Parkinson-kórban a fehérje aggregációjának következménye.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.