DSP irányítású háromfázisú inverter tervezése aszinkronmotoros hajtáshoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Balogh Attila
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A diplomatervemben egy háromfázisú feszültséginvertert terveztem változtatható fordulatszámú aszinkronmotoros hajtáshoz, amely U-f vezérlést valósít meg.. Aszinkronmotor fordulatszámváltoztatásához a frekvenciát kell változtatni. Ahhoz, hogy a motorban állandó fluxus jöjjön létre a feszültséget a frekvenciával lineárisan kell változtatni, ez az ún. U-f vagy skalár vezérlés. Ez olyan alkalmazásokhoz megfelelő, amelyekben a precíz sebességszabályozás nem követelmény.

Az első fejezetben bemutatom azokat a szimulációkat, amelyek a háromfázisú híd félvezetői kiválasztásának alapját jelentették.

A második fejezetben a hardver megtervezésének folyamatáról írok. Két nyomtatott áramkört terveztem meg, egyet a főáramkörhöz egyet pedig az irányító egységhez. Az invertert egy Texas Instruments gyártmányú TMS320f28027 digitális jelprocesszor (dsp) irányítja.

Ezután az irányító szoftvert mutatom be példákkal a forráskódból. A szoftver képes megváltoztatni a PWM jelek modulációs módszerét, ezáltal kedvezőbb működés érhető el.

Végezetül megépítettem az invertert és méréseket végeztem. Az utolsó fejezetben a mérések eredményét közlöm.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.