DWDM berendezések üzembe helyezése és mérése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gerhátné Udvary Eszter
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A szakdolgozat keretein belül a szerző megismerkedett a sűrű hullámhosszosztásos rendszerek területén végzett irodalomkutatás során ezen rendszerek kialakulásának történetével, alapgondolatával. Továbbá ismereteket szerzett az ilyen típusú rendszerek építőelemeiről és a feléjük támasztott műszaki elvárásokról.

A feladat részét képezte a Magyar Telekomtól az Optikai és Mikrohullámú Távközlési Laborba érkező Cisco ONS 15801-es DWDM rendszer telepítésének megoldása. Ehhez hozzá tartozott a rendszer elhelyezésének méretbeli akadályainak megoldása. A működőképes környezet megteremtése beleértve itt a tappellátás biztosítását, a környezet optimális hőmérsékletei stabilizálását és a szoftveres kezelhetőség feltételeinek megteremtését.

A telepítés után a rendszer beüzemelését kellett elvégezni. A rendszerelemek megfelelő optikai összekötése után következett a rendszerfelügyeleti szoftverek telepítése és a kapcsolat megteremtése a számítógép és a DWDM rendszer között.

A kapcsolat megteremtése után el kellett végezni a rendszer távközlési minősítő tesztjeit. Itt a rendszerelemek kimenő és bemenő jeleinek teljesítményét valamint a rendszer információ átviteli pontosságát (BER) kellett megvizsgálni.

A rendszer kiváló lehetőséget nyújt a tanszék hallgatói számára, hogy egy labor mérés keretein belül megismerkedhessenek egy ilyen összetett optikai távközlési rendszerrel. A szakdolgozat javaslatot ad egy hallgatói mérés során elvégezhető méréssorozatra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.