Diabétesz szabályozási lehetőségeinek vizsgálata modern szabályozástechnikai eszközökkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Harmati István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A cukorbetegség (diabetes mellitus) egy krónikus anyagcsere betegség, mely során a test elveszíti képességét a vércukorszint szabályozására, ami igen súlyos krónikus tünetekhez, vaksághoz, kómához, legsúlyosabb esetben akár halálhoz is vezethet. A cukorbetegség a tudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan, így a kezelés a vércukorszint mesterséges fenntartására koncentrál. Ennek leghatékonyabb módját egy pontos matematikai modellt és egy hatékony szabályozót magába foglaló szabályozási rendszer megvalósítása jelentheti.

A következőkben a glükóz anyagcsere rövid áttekintése után a rendszert leíró matematikai modellek bemutatása következik, amelyek alapjául szolgálhatnak egy hatékony szabályozási rendszer megalkotásának.

A modern NMPC szabályozás nominális és robosztus változata elméleti hátterének és in silico megvalósításának részletes ismertetése után eldönthetővé válik, hogy a szabályozó algoritmus mennyire lehet alkalmas egy valós vércukorszint szabályozó rendszer szoftvermoduljaként történő implementálásra.

Az in silico megvalósított rendszer teszteredményeinek kiértékelése közelebb visz egy olyan eszköz létrehozásához, amely cukorbeteg páciensek millióinak életét lesz képes megváltoztatni, életminőségüket jelentősen javítani, várható életkorukat növelni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.