Diagnosztikai szoftver autóipari vezérlőegységekhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az autóiparban mára már elengedhetetlen az elektronikus vezérlőegységek használata, és ezen egységek kontrollálása. Az egységeket fel kell tudni konfigurálni, ellenőrizni a konfiguráció helyes működését és diagnosztikát végezni rajtuk. A diagnosztikai szolgáltatásokat szabványokban foglalták össze, ilyen az UDS és az ODX.

Az UDS ([1] ISO14229-1 2006 Road vehicles Unified Diagnostic Services) leírja az alapvető kommunikációs paramétereket, meghatározza az egyes diagnosztikai szervizek felépítését kérés és választ külön-külön. Megtalálhatók benne az általános parancsok konkrét értéke, aminek minden autóipari vezérlőegységen működnie kell.

Az ODX ([2] ISO2291-1-ODX) szabvány egy leírási struktúrát határoz meg az UDS-ben leírt szolgáltatásokhoz. Ez a leírás XML formátumban történik. A feladatom egy olyan szoftver készítése, amely képes az XML leírás alapján diagnosztikai üzenetek létrehozására és válaszok értelmezésére.

Ezek a szabványok csak az üzenet összeállításáról gondoskodnak, a kommunikációs réteget is be kell mutatnom. A kommunikációhoz használt gateway (TKP Fieldbusz Gateway) egy Ethernet-terepbusz illesztő, mely leírását a dolgozatban részletesen bemutatok. A kommunikáció fizikailag CAN buszon történik. A CAN kommunikációs szabványát az [3] ISO 15765-2 2011 EN Road vehicles - Diagnostic communication over CAN Part 2 tárgyalja. Ez tartalmazza az elküldendő és fogadható CAN üzenetek felépítését.

A dolgozat második felében bemutatom az általam létrehozott szoftvert, azt ODX fájl feldolgozását az üzenetek összeállítását, és a fogadott válaszok értelmezését a kapott mintafájl alapján.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.