Digitális TV átvitel lehetőségei és vizsgálata laboratóriumi teszthálózaton

OData támogatás
Konzulens:
Kulik Ivett
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A digitális televíziózás népszerűséges az elmúlt pár évben jelentősen megnőtt. Az analóg TV-hez képest rengeteg előnnyel bír. Többek között fő előnye a kiváló kép és hangminőség, illetve az interaktív szolgáltatások.

A szakdolgozatom egyik célja azt volt, hogy bemutassam a digitális TV átviteli technológiákat, továbbá az általa nyújtható többletszolgáltatásokat. Ehhez létrehoztam egy laboratóriumi digitális TV hálózatot, amelyen az igény szerinti videózást is lehetővé tettem. Ilyen hálózatot akár lakásokban, iskolákban, vagy szállodákban is létre lehet hozni. A megvalósított rendszer hatékony működését és a digitális TV adások élvezhetőségét azonban a rendelkezésre álló sávszélesség és hálózati hibák jelentősen befolyásolhatják. Így a rendszer tesztelése során, megvizsgáltam annak teljesítményét, minőségét és hibatűrő képességét is.

Azonban a jövő egyértelműen a 3D videózásé és televíziózásé. Naponta jelennek meg újabbnál újabb filmek, amelyek már ilyen minőségben készülnek. A televízió készülékek terén is hatalmas léptékkel halad a fejlesztés és már kaphatók direkt 3D megjelenítésre alkalmas eszközök. Bár még nem állnak rendelkezésre 3D csatornák, azonban 3D tartalmak már vannak, ezért érdemes megismerkedni ezen új technológiával, mely rövid időn belül szintén minden háztartás része lesz.

Szakdolgozatom másik célja az volt, hogy kiegészítsek egy nagy sávszélességet biztosító már meglévő GPON hálózatot oly módon, hogy alkalmas legyen 3D videó folyamok átvitelére. A 3D technológiákat megismerve a GPON hálózathoz 3D megjelenítésre alkalmas berendezést csatlakoztattam, majd a GPON hálózat megfelelő konfigurálásával képessé tettem arra, hogy távolról, kliens gépek segítségével 3D videó tartalmak legyenek megtekinthetőek. A 3D videózás nagy sávszélességű és hibamentes hálózatot igényel, ezért ennek a rendszernek is leteszteltem hibatűrő képességét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.