Dinamikus topológiainformáció megjelenítő rendszer tervezése és megvalósítása OpenFlow hálózatokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sonkoly Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Diplomamunkám témája egy olyan dinamikus topológia információkat megjelenítő modul tervezése és megvalósítása volt egy konkrét hálózatmenedzsment rendszerhez, amely valós időben képes mutatni az OpenFlow hálózati csomópontoknak és az azok közötti összeköttetéseknek a változását, illetve az aktuális forgalomról adatokat tud szolgáltatni.

Az OpenFlow architektúra az SDN (Software Defined Networking, dinamikusan programozható hálózat) egyik ígéretes megvalósítása. A protokoll lehetőséget biztosít a kutatók számára, hogy saját innovatív ötleteiket implementálják, kipróbálhassák valós eszközökön és valós környezetben azáltal, hogy az architektúra szétválasztja a kapcsolók belső működését és a vezérlő logikát. Mivel egy fiatal ajánlásról van szó, ezért rendelkezik néhány hiányossággal. Az egyik ilyen, hogy hálózatmenedzsment oldalról csak kezdeti elemeket tartalmaz. Bár létezik az OpenFlow eszközökhöz egy nemrég megjelent ajánlás (OF-Config 1.1, OpenFlow Management and Configuration Protocol), amely a hálózati elemek menedzsmentjével foglalkozik, de még nem terjedt el. Ezért fontos egy speciálisan OpenFlow hálózatokhoz kialakított menedzsment architektúra és konkrét hálózatmenedzsment rendszer megvalósítása, melynek része a topológiai és statisztikai információkat megjelenítő modul.

A diplomamunkám során megterveztem és megvalósítottam a megjelenítő modult egy konkrét hálózatmenedzsment rendszerhez, valamint a topológiai és statisztikai adatokat szolgáltató alkalmazásokat a kiválasztott OpenFlow kontrollerhez. Végül az általam kialakított hálózatokon elemeztem és teszteltem a komponensek működésének helyességét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.