Dinamikusan skálázódó alkalmazások cloud környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Micskei Zoltán Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A számítási felhő – vagy egyszerűen felhő – az információtechnológia legújabb generációja, napjaink legvirágzóbb kutatási-fejlesztési területe. A különféle célú, modern, felhőalapú online szolgáltatásoknak köszönhetően maga az elnevezés is beépült a köznyelvbe. Folyamatosan fejlődő iparág, amelyben csupán a közös vonások és gyakori szolgáltatásmodellek szabványosítottak. A felhő paradigmája újszerű fejlesztői és üzemeltetői látásmódot igényel, míg a végfelhasználók számára a korábbiakhoz képest kevesebb kötöttséggel jár. A számítási felhő virtuálisan végtelen, magas rendelkezésre állású, hibatűrő, megosztottan használt erőforráskészletekhez biztosít hozzáférést előfizetőinek használatalapú elszámolásban. A piacon kínált szolgáltatások skálája a teljesen virtualizált, többrétegű infrastruktúráktól az egyszerű, testre szabható munkafolyamat-támogató alkalmazásokig terjed. E piaci szegmensben a szolgáltatások gazdag tárházát felvonultató szolgáltató-óriások mellett kis, úttörő cégek is érvényesülhetnek speciális egyedi vagy hibrid megoldások nyújtásával. A még gyorsabb terjedés egyik – egyre inkább elmosódó gátját a felmerülő adatbiztonsági és titoktartási aggályok jelentik, melyekre a szolgáltatók szigorú biztonsági előírások, szabványok és garanciák bevezetésével próbálnak válaszolni. A felhőt egyedülálló pozitívumai, mint például a hatalmas kapacitás, platformfüggetlen elérhetőség, az adminisztratív teendők leegyszerűsödése, vagy az alacsony beruházási és kiszámítható operatív költségek vonzó alternatívává teszik a hagyományos üzemeltetési modellekkel szemben.

Diplomám fókuszában a felhő egyik figyelemre méltó tulajdonsága, a dinamikus skálázhatóság áll. A felhőben működő skálázódó infrastruktúrák, alkalmazások lehetővé teszik, hogy a kívánt szolgáltatásszint fenntartásához mindig elegendő erőforrás foglalódjon optimális kihasználtságot és költségeket eredményezve. A skálázás továbbá megteremti a bejövő terhelés tervezett vagy kiszámíthatatlan változásainak függvényében történő automatikus reakciók lehetőségét. A skálázható felhőalkalmazás tervezése és fejlesztése azonban a megszokottól eltérő megközelítést és technikákat igényel, újszerű tervezési aspektusokat vezet be.

Diplomámon keresztül az Olvasó mélyebb betekintést nyerhet a számítási felhő világába, annak elméleti hátterébe és gyakorlati hasznába. Külön fejezetek mutatják be a jelenlegi két domináns szereplő – Amazon Web Services, Windows Azure – alaptulajdonságait és nyújtott szolgáltatásait, különös tekintettel a skálázási megoldásaikra, azok technikai és konfigurációs részleteire. Az esettanulmányok fejezetei végigvezetnek két, skálázhatóságra tervezett felhőalkalmazás tervezési és megvalósítási folyamatán. A skálázási szolgáltatásokról – Amazon Auto-Scaling és Azure Autoscaling Application Block – összegyűjtött tudásanyagot a gyakorlatba átültetve működő dinamikus alkalmazásskálázást valósítottam meg. Az Olvasó lépésről lépésre követheti végig az ehhez szükséges konfigurációs és egyéb teendőket. Az esettanulmányokban külön részt kaptak a teljesítménymonitorozással és az optimalizációs célú beavatkozásokkal kapcsolatos tudnivalók, megoldások, eszközök, illetve ismertetek néhány mérési eredményt.

Célom, hogy diplomám részletes, átfogó képet adjon a számítási felhőről, azon belül is a dinamikus skálázásról gyakorlatias megközelítésben, amely referenciaként szolgálhat a felhővel foglalkozó alkalmazásfejlesztő vagy -üzemeltető szakembereknek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.