Diszkrét optimalizálás vizsgálata populáció-alapú eljárásokkal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kóczy László Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A diplomamunkám egyik fő célkitűzése az, hogy egy olyan környezetet hozzak létre, amelyben órarendkészítéssel kapcsolatos problémákat lehet kezelni, és ezeken a problémákon keresztül algoritmusokkal lehet teszteket végrehajtani. Diplomamunkám másik hangsúlyos pontja az irodalomkutatás volt, azon belül is kiemelten foglalkoztam a populáció alapú algoritmusok témakörével.

A diplomamunka készítése során a fentebb leírt környezetet a megvalósítandó algoritmusok figyelembevételével terveztem meg és implementáltam. Végül öt különböző algoritmus családot választottam ki, amelyeknek egyszerű valamint módosításokkal rendelkező változatait is elkészítettem. Ez az öt algoritmus a következőek: Mélységi keresés, Genetikus algoritmus, Bakteriális algoritmus, Imperialista versengő algoritmus, valamint egy saját ötleteken alapuló algoritmus.

A környezet megvalósítása Java nyelven készítettem el, amelynek különböző funkcióit parancssor segítségével elérhetőek el. A diplomamunkámban bemutatom az algoritmusok működését, a program felépítését, valamint a generált és nemzetközi versenyben használt problémákon elért teszteredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.