Dokumentumkezelő rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kövesdán Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozat témája egy dokumentum archiváló rendszer megtervezése és lefejlesztése volt különböző adatbázis rétegek használatával és ezek összehasonlításával. Cégeknek szüksége lehet rá, hogy dokumentumokat, ami magába foglalhat szabványokat, szerződéseket, képeket, szövegeket tároljanak valamilyen kereshető szisztéma szerint, rendszerezve. Természetesen ebből adódóan felvetődik a verziózás kérdése is, hiszen a legtöbb szabvány folyamatosan fejlődik. Ilyenkor a régebbi verziókat is archiválni kell, szükséges esetben elérhetővé kell tenni őket.

A relációs adatbázisok kötött, szigorú struktúrája nem teszi egyszerűen lehetővé a nagymennyiségű egybefüggő adatok, azaz fájlok tárolását az adatbázison belül, ezt elkerülendő, a fájlok fizikailag külön, a fájlrendszer más részein helyezkednek el, rájuk csak hivatkozások vannak az egyes rekordokban. Ezzel szemben az ún. NoSQL adatbázisok laza szerkezete ezt semmiképpen nem gátolja. Az iparban egyre inkább elterjednek ezek az adatbázisok, melyek a relációstól eltérő adatmodellt (pl. gráf, kulcs-érték párok, dokumentumok) használnak, amelyek jobban támogatják a kapcsolódó adatok kezelését.

A dolgozat célja a célra kiválasztott NoSQL adatbázis-kezelő rendszer vizsgálata, a fájlok tárolása és kinyerése szempontjából. Másfelől szükséges megvizsgálni a relációs adatbázisokhoz ajánlott fájltárolási eljárásokat, akár a rekordon belüli byte-ok elraktározásával együtt. Az adatbázisok vizsgálatához és elemzéséhez egy konkrét adat-intenzív alkalmazás fejlesztése is szükséges, amellyel demonstrálni lehet a kétfajta működést, milyen mértékben jelent előnyt a hagyományostól eltérő fájlkezelés.

Az alkalmazás fejlesztéséhez Java programozási nyelvet választottam, vállalatokban működő legacy szoftverek eredményesen használják ezt a nyelvet és környezetet. Széles technológiai támogatás biztosított hozzá változatos adatbázisokkal.

A könnyű kezelhetőség érdekében böngészőben elérhető felület is társul hozzá, ahonnan manipulálhatóak az egyes dokumentumok.

Miután elkészült a kétféle adatbázist használó implementáció, ezek különbségének ledokumentálása és terheléses tesztelése lesz a szakdolgozat lezárása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.