Dokumentumszűrő teszt keretrendszer megvalósítása fordítástámogató rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Benedek Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az írás megjelenése óta fennáll az az igény az emberek részéről, hogy más nyelven írt írásokat saját nyelvükre fordítva olvashassanak. Napjainkban is számos cég foglalkozik nyelvek közötti fordítással.

Felmerült az igény olyan szoftverre a fordítócégek részéről, amely dolgozói munkáját hivatott elősegíteni: digitális dokumentumok egyszerű beolvasását, lefordítását, majd eredeti formátumba történő visszaalakítását lehetővé tevő programra van szükségük ahhoz, hogy hatékonyan végezhessék munkájukat. Ezen igény kielégítésére kezdte el a Kilgray cég 8 évvel ezelőtt a memoQ nevű fordítástámogató szoftver fejlesztését. Az alkalmazás számos szolgáltatást nyújt, például fordítómemóriák használatával eltárolja, majd később igény szerint visszaadja a korábbi fordítások eredményeit, vagy külső kifejezésszótárakból hoz be lehetséges fordításokat egy adott szóra, kifejezésre. A felsoroltakon kívül rengeteg eszköz áll még az alkalmazás keretein belül a fordító rendelkezésére, melyeknek kimerítő felsorolása meghaladná ezen összefoglaló kereteit.

A memoQ jelenleg több mint 20 dokumentum formátumot támogat (pl. txt, docx, pdf, stb.). Mindegyikhez tartozik egy filter, amelynek feladata, hogy egy adott formátumú fájlból kiszedje a fordítandó részeket, majd a lefordított tartalmat visszaillessze a helyére, így a procedúra végén a megfelelő formátumú dokumentum jön létre, a lefordított tartalommal. A filterek egy keretrendszer fölé épülnek. Ilyen mennyiségű filter egységes kezelése nehézkes, könnyen előfordulhat, hogy a keretrendszerben történő változtatás hatására egy-egy filter működése hibás lesz, még ha ez nem is derül ki fordítási időben.

Szakdolgozatom egyik célja egy olyan eszköz létrehozása volt, amely segítségével automatizált és konfigurálható módon lehet példadokumentumok segítségével tesztelni a filterek működését, és hiba esetén értesíteni az illetékes személyt vagy személyeket, akik a hibákat a hiba leírásából kiindulva megkereshetik és kijavíthatják.

A másik célkitűzés egy filter megírása volt, amely az XLIFF formátum egyik kiterjesztett verzióját, az SDL Trados Studio által használt SDLXLIFF formátumot képes kezelni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.