D-osztályú audio erősítő tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sütő Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A D osztályúnak nevezzük az audio erősítők egy feltörekvő típusát. Napjainkban a legnépszerűbb modellek A és B osztályúak, illetve ezek kombinációi. Míg e két utóbbi típus lineáris tartományban üzemel, a D osztályú erősítők egészen más megfontolást követnek: kapcsolóüzemű félvezető eszközöket alkalmaznak.

Ez az elgondolás már széles körben elterjedt a mai modern motoros hajtások körében, és igen nagy népszerűségnek örvend az egyszerű implementációnak, a változatosságnak, és végül, de nem utolsósorban a kiemelkedő hatásfoknak köszönhetően. A félvezető technológia folyamatos fejlődése gyors kapcsolási sebességet és alacsony veszteséget eredményez, ami a kapcsolóüzemű eszközöket versenyképessé teszi a saját szakterületükön belül.

Ez a dolgozat egy egyszerű D osztályú erősítő implementációjára és annak alapvető követelményeire összpontosít. Először a főbb működési elvek kerülnek bemutatásra néhány lehetséges alternatíva kíséretében, melyek közül a tervező feladata a megfelelő kiválasztása. Ez után a választott rendszer vázlata és alkatrészeinek összeválogatása nyer magyarázatot.

A komponensek alapos tanulmányozása után a kapcsolási rajz megalkotása következik. Az elkészült kapcsolási rajzok és gyakorlati útmutatók alapján egy nyomtatott huzalozású lemez kerül megtervezésre, melyre azután a kiválasztott alkatrészek felszerelhetők, és az eredmény kielégíti a hardware követelményeket.

A megépített erősítőt egy mikrovezérlő egészíti ki működőképessé, melynek programozása (ami főként grafikus módon történik) szintén lépéseire bontva megtalálható. Ez magában foglalja a panelen levő eszközök kommunikációjának tanulmányozását, és a választott audio processzor digitális szűrőinek alkalmazását. Ez utóbbi fejezet a szűrőtervezés folyamatát is lefedi.

Végezetül további fejlesztési lehetőségek kerülnek megemlítésre, a teljesítményre és a minőségre gyakorolt várható hatásukkal együtt, valamint hogy miért is kulcsfontosságú egy megfelelően megtervezett tápegység egy D osztályú erősítő lehetőségeinek maximális kiaknázásához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.