Egy élelmiszeripari technológiai egység szabályozási feladatainak tervezése és megvalósítása az ABB System 800xA rendszerben, Profibus terepi eszközök integrálásával.

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Loványi István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Egy élelmiszeripari technológiai egység folyamatainak irányítás és szabályozása igen összetett és bonyolult feladat, mely próbára teszi mind a folyamatirányító rendszert, mind az azt kezelő operátorokat, karbantartó személyzetet is. Éppen ezért egyre nagyobb igény mutatkozik az intelligens műszerek és terepi eszközök alkalmazására és használatára.

Az intelligens eszközök fejlett kommunikációs és diagnosztikai funkciókkal rendelkeznek, melyek teljes körű kihasználásához megfelelő kommunikációs csatorna is szükségeltetik, mely használatát a folyamatirányító rendszereknek is támogatniuk kell.

A Profibus-os kommunikációs rendszerek az egyik leggyakrabban használt megoldást képviselik, hiszen mind a több évtizedre visszatekintő múltjuk, mind az általuk megvalósított rendszerek hosszú sora, mind a szabványok sokasága bizonyítja a hatékonyságukat és az időtállóságukat. Ezen felül a Profibus képes kezelni az intelligens műszereket és eszközöket, illetve egy univerzális interfészt biztosít a különböző gyártók folyamatirányító rendszerei felé.

A diplomamunka keretén belül bemutatásra kerül a Profibus hálózat felépítésén túl néhány intelligens terepi eszköz, illetve hogy ezen eszközök milyen módokon képesek megkönnyíteni az operátorok munkáját és egyben növelni a rendszer biztonságát és hatékonyságát. Ezen felül bemutatásra kerülnek a rendszer megvalósításának lépései a System 800xA folyamatirányító DCS rendszerben, továbbá a feladat megoldása során használt hardveres és szoftveres eszközök is.

A diplomamunkámat az ABB Mérnöki Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. -nél készítettem, ahol betekintést nyerhettem egy multinacionális cég munkájába, amely során sokrétű szakmai tapasztalattal gazdagodtam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.