Egy új, hatékony hibajavításra épülő transzport protokoll szimulációs vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sonkoly Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjaink torlódásvezérlési mechanizmusai a jelenlegi sebességek és igények mellett elérték teljesítőképességüknek határait. Rövidtávú megoldásként a már létező TCP protokoll fejlesztése volt a cél, ám hosszútávon egy gyökeresen új megközelítésre van szükség, amely különböző környezetekben és különböző igényeknek megfelelően is egységesen megállja a helyét. A GENI egy ajánlása szerint a torlódásvezérlés helyett egy jól megtervezett hibajavító kódolást alkalmazó protokoll hatékonyabb és erőteljesebb teljesítményt képes nyújtani napjaink szerteágazó hálózatain.

Szakdolgozatomban a jelenlegi módszert forradalmasító, új - még kutatási fázisban lévő - hibajavító kódolást alkalmazó protokoll vizsgálatával foglalkozom szimulációs környezetben. Összehasonlítom a két rendszer működését, elsődleges szempontként a bennük rejlő perspektíva alapján. Az új protokollt egy kutatócsoport teszteli tanszéki keretek között. Az én feladatom megvizsgálni, hogy a rendszer miként reagál általános szituációkra, és mi az az optimális környezet, amelyben a lehető legeredményesebben teljesít.

Az alábbi dolgozat célja a létező ismertebb nagysebességű TCP variánsok összefoglalása és működésük összehasonlítása, illetve ezen TCP variánsok bizonyos paraméterek alapján történő összevetése a DFCP által megvalósított módszerrel, különféle szituációkban. Bevezetésképp az átviteli réteg szerepét és legfőbb feladatait mutatom be, illetve szemléltetem az alkalmazott főbb torlódásvezérlési eljárásokat. Kitérek a nevezett protokollt vizsgáló ns2 hálózatszimulációs környezetre valamint az nsc szimuláció integrálást is lehetővé tevő kiegészítésre.

Mérési eseteket modellezek a protokoll viselkedésének demonstrálására. E szcenáriók értékelése és az új tapasztalatok alapján vonhatók le a releváns következtetések. A záró fejezetben meghatározásra kerülnek továbbá az esetleges fejlesztési lehetőségek és jövőbeni tervek is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.