Egyedi közösségi szolgáltatások okostv platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az internet-elérésre és alkalmazások futtatására is képes korszerű televíziók és set-top boxok („okostévék”) terjedése egyre gyorsul. Az okostévék az okostelefon-trendhez hasonlóan az online, interaktív tartalmakat helyezik előtérbe. Az egyre fejlettebb környezetben futó egyedi alkalmazások lehetővé teszik a készülékek igazán sokoldalú használatát.

Az online közösségi szolgáltatásokra az élet számos területén építenek úgy cégek mint magánszemélyek. A személyes információcsere és az ismeretségek a tudomány, az oktatás és a civil szervezetek terén éppúgy meghatározó, mint a legismertebb, alapvetően szórakoztató jellegű hálózatokban. Az internet-eléréssel és GPS-szel rendelkező okostelefonok terjedése új korszakot nyitott a helyalapú tartalmak és szolgáltatások világában.

Az említett két trendből kézenfekvőnek tűnik a közösségi szolgáltatások kiterjesztése az okostévékre. Komoly piaci igény mutatkozik arra, hogy a tévé előtt ülve ne csak tartalmakkal, hanem más emberekkel és csoportokkal is legyen lehetőség valódi interakcióra. A legnagyobb online szereplők már felismerték ennek jelentőségét, de még nagyon sok a közösségi jellegű egyedi fejlesztési lehetőség az új platformokon.

Dolgozatomban az okostévék és az egyedi COPI közösségi szolgáltatáscsomag együttműködésén keresztül az okostelevíziók közösségi alkalmazásait vizsgálom. Áttekintést adok a legjelentősebb platformokról, a COPI szolgáltatáscsomagról, és a kiválasztott szolgáltatásokhoz prototípus alkalmazást készítek egy okostévé platformra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.