Egyedi távvezérlési rendszer tervezése intelligens otthon környezethez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Zainkó Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Korunkban egyre nagyobb szerephez jutnak az otthonautomatizálási megoldások. Az ezzel járó kényelem - a technika széleskörű terjedésének köszönhetően - a közeljövőben olyan fogyasztói alapigény lesz, mint mára a televízió vagy az internet. A jelenleg piacon lévő termékek azonban gyártótól függően más és más alapelveken működnek, nem alakult még ki egy egységes vezérlési módszer. Az lakókörnyezet funkcióinak használatához falra szerelt érintőképernyőn, mobiltelefonon vagy távirányítón, menük sokaságán keresztül kell kikeresni a használni kívánt funkciót. Ez a technika kedvelőinek először érdekes és izgalmas, de hosszú távon már nekik is kényelmetlenné válik, nem beszélve azokról a felhasználókról, akik nem tudják – vagy csak nem szeretnék – megtanulni ezek használatát.

A célom egy olyan innovatív vezérlőrendszer tervezése és létrehozása volt, amely gyors, kényelmes és könnyen tanulható hozzáférést biztosít egy intelligens otthon egyszerű, de gyakran használt funkcióihoz, mint például a lámpakapcsolás, nyílászáró nyitás, csatornaváltás. Az alapötlet egy (kezelését tekintve) megfelelően leegyszerűsített távirányító, melyen egyetlen gombnyomással lehet minden feladatot elvégezhetünk, ehhez elég a távirányítót a használni kívánt tárgyra / berendezésre irányítani, és „rákattintani”. Ily módon a teljes lakótéren egy természetes és intuitív, point’n’clink jellegű elven át lehet feladatokat végezni.

A projekt 2011 őszén indult, a Bsc szakdolgozatom keretében, minek során megvalósult egy teljes funkcionalitású, de erősen korlátozott egygombos rendszer. Jelen diplomamunka a következő négy félévben végzett kutatás és fejlesztés eredményeit foglalja össze. Ez idő alatt a rendszert az alapjaitól újragondoltam és átterveztem, majd egy részét meg is valósítottam: megterveztem és elkészítettem a rendszer komponenseinek tesztváltozatát, azokat felprogramoztam, kalibráltam és teszteltem azokat.

Elkészítettem egy olyan tesztkörnyezetet, amelyben az egygombos vezérlési mechanizmust úgy lehet kipróbálni, mint ahogy azt egy valódi intelligens otthonban használnánk: a távirányítóval csak rá kell célozni a kiszemelt funkcióra, és a gomb lenyomásával előhívni azt. A kutatás során összegyűlt eredményeket és tapasztalatokat jelen munka keretében dokumentáltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.