Egységes Java API fejlesztése tárolási felhőkhöz

OData támogatás
Konzulens:
Imre Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre elterjedtebbé válik átlagos számítógép és okos eszköz használók körében is, hogy fájlokat felhőben tároljanak. Ezt mintegy bátorítva egyre több alkalmazás kínálja fel, hogy ha el szeretnénk menteni valamit az adott alkalmazáson belül, akkor azt mentsük egyből az alkalmazás gyártója számára szimpatikus felhő szolgáltatónál levő fiókunkba. Ugyanakkor lehet, hogy őket meggátolja a felhő használata abban az esetben, ha annál a szolgáltatónál még nem rendelkeznek fiókkal, és nem szeretnének új szolgáltatónál is regisztrálni csak emiatt.

Ha készítünk egy olyan egységes programkönyvtárat, ami ingyenesen elérhető, és többféle felhő szolgáltatóhoz is hozzáférést nyújt, akkor elősegíthetjük, hogy mások ezt a programkönyvtárat felhasználva hatékonyan és gyorsan írhassanak olyan alkalmazásokat, amelyek bő választékot adnak a felhőben tárolás lehetőségeire.

Feladatom egy ilyen programkönyvtár megtervezése és implementálása volt, valamint egy a felhasználását bemutató példa alkalmazás elkészítése. A példa alkalmazásom a sok különböző felhő szolgáltatónál levő fiókok egyesítésére nyújt megoldást, egy közös felületen mutatja azok tartalmát.

A tervezés, fejlesztés során kiemelten figyeltem arra, hogy a programkönyvtár könnyen bővíthető legyen, valamint biztonságosan kezelje a felhasználók adatait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.