Elasztikusforgalom-modellek szimulációs vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Biró József
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban teret hódítanak a különböző mobiltelefon szolgáltatások, azonban ezek más-más terhet jelentenek a hálózatnak, illetve más-más a sávszélesség igényük. Ezen szolgáltatások forgalma párhuzamosan szolgálódik ki, azonban fontos biztosítani, hogy a kiemelt szolgáltatások mindig megkapják a szükséges erőforrást. A harmadik és negyedik generációs mobilhálózatokban kérdés tehát, hogy az eszközök közötti hálózati vonalakat hogyan osztjuk fel bizonyos szolgáltatások forgalmai között.

Az elasztikus forgalommodellezés során a szolgáltatásokat olyan forgalmi osztályokba soroljuk, ahol egy osztályon belüli kérések ugyanannyi sávszélességet kapnak, ugyanúgy szolgálódnak ki. Az osztályokhoz súlyokat is rendelünk és amennyiben a hálózati link kapacitása nem elegendő az összes kérés maximális sebességgel történő párhuzamos kiszolgálására, akkor a kisebb súlyú osztályok kérései kevesebb sávszélességet kapnak, „összenyomódnak”.

Az elasztikus forgalom modellezésére készítettem egy tranzakció szintű szimulációs programot, mely futása során kiszámolja a különböző forgalmi osztályok jellemzőit, többek között a kiszolgálási idő várható értékét és a rendszerben lévő kérések számának eloszlását. A szimulációk során vizsgáltam, hogyan alakulnak ezek a jellemzők különböző gyakoriságú és méretű kérések, különböző maximális sebességek és súlyok esetén. Megvizsgáltam, hogy a szimulációs eredmények mennyire térnek el az elméleti értékektől.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.