Elektromágneses áramlásszabályozó kalibráló szoftver fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Molnár Károly
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Jelenleg egyre növekvő igény mutatkozik az ipari folyamatok automatizálására. Az én dolgozatom is egy ilyen feladatot céloz meg egy modern elektromágneses áramlásmérő kalibrációja kapcsán. Az áramlásmérők ezen típusait széles körben alkalmazzák olyan iparágakban, mint például az élelmiszeripar, vagy a vegyipar.

Az áramlásmérő kalibrációs folyamatának korábbi megoldása több manuális lépést is tartalmazott, melyeket az operátornak kellett elvégeznie. Ezek a lépések figyelmet, és ami még fontosabb, időt igényeltek.

Munkám célja az volt, hogy ezt a folyamatot automatikussá tegyem, és olyan rendszer jöjjön létre, amely látszólag egyszerűen működik. A kezelő beavatkozása csak akkor legyen szükséges, ha létfontosságú esemény, vagy hiba történik. Ez a megoldás segítség az áramlásmérő eszközök gyártójának a legyártott eszköz kalibrációja során.

A méréshez és kalibrációhoz szükséges fizikai környezet már adott volt, egy adott PLC, egy inverter, valamit az áramlásmérők formájában, így főleg a vezérlő PC szoftvere igényelt fejlesztéseket.

A Qt fejlesztőkörnyezet és a C++ nyelv kényelmes és hatékony tulajdonságai megfelelően alkalmassá teszik ilyen feladatok megoldására. Ezért a Qt-t használtam annak az alkalmazásnak a megtervezéséhez, amely a fentebb vázolt feladatot hivatott megoldani felhasználói felületével és a mögöttes driverekkel, számításokkal.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.