Elektromos járműhajtás fékpadjának és auditjáratásának tervezési folyamata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Pál
Elektronikai Technológia Tanszék

Napjainkban, egyre nagyobb szerepet kap az élet minden területén a környezetvédelem, a környezettudatos szemlélet. A káros anyag kibocsátás csökkentése, a nagyvárosok légszennyezettségének redukálása érdekében az autóiparban a belsőégésű motorokat valamilyen alternatív hajtással váltják fel. Tisztán elektromos hajtású gépjárművet fejleszt jelenleg az Audi Hungária Motor Kft. Az alternatív hajtás működése, gyártástechnológiája és minőségbiztosítási vizsgálata is jelentősen eltér a belsőégésű motorok folyamataitól. Munkám során egy olyan berendezés tervezési folyamatában vehettem részt, mely tisztán elektromos hajtású jármű elektromos motorjának minőségbiztosítási vizsgálatához alkalmas. A berendezéssel végezhető, a motorok auditálásához szükséges méréseket definiáltam.

Diplomamunkámban ismertetem az elektromos hajtású gépkocsik alkalmazásának történetét és szükségességét, a prototípus valamint a sorozatgyártás közötti főbb különbségeket kiemelve, bemutatom az Audi Hungária Motor Kft. által fejlesztett elektromos motor gyártásának technológiáját. Ismertetem a prototípusgyártás során felmerülő hibákat és felderítésüknek módszereit. Bemutatom a minőségbiztosításban alkalmazható fékpad tervezésének folyamatát, az elkészült tervet, valamint olyan, a berendezéssel végezhető vizsgálatokat definiálok, melyek segítségével a gyártott elektromos motorok minősíthetőek.

Munkám során az analízishez szükséges mérési és vezérlési feladatokat ellátó hardver egységek kiválasztására tettem javaslatot. A különböző, de azonos célt szolgáló fékpadi berendezéseket a velük szemben állított kritériumok szerint hasonlítottam össze, segítve ezzel a kiválasztási folyamatot.

A definiált analízis mérések segítségével egyértelműen meghatározható, hogy a berendezésre került elektromos motor alkalmas járműbe építésre, rendeltetésszerűen működik vagy hibás, további felhasználásra nem alkalmas. Zárásként összegeztem munkámat és kitekintek a további fejlesztési lehetőségekre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.