Elektronikus akkumulátor szenzor ASIC szimulátorának fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Mindennapi életünk szerves részévé vált a gépjárművek használata, így a hozzá kapcsolódó tipikus meghibásodások kiküszöbölése egyre nagyobb szerepet kap. A meghibásodások jelentős része az akkumulátorral kapcsolatos, ezért igény keletkezett olyan eszköz kifejlesztésére, amely képes felmérni az akkumulátor állapotát. A Robert Bosch kft. ezért létrehozta az Elektromos Akkumulátor Szenzort (EBS), mely információt szolgáltat a központi számítógép számára az akkumulátor jelenlegi és becsült jövőbeni állapotáról. Az állapot ismeretében a fedélzeti számítógép így olyan döntéseket hoz, amelyekkel biztosítható a jármű stabil működése.

Az EBS folyamatos fejlesztés alatt álló beágyazott rendszer, aminek meg kell felelnie a gépjárművekben használt meghízhatósági követelményeknek, melyek meghatározzák a rendszer bizonyos fokú hibatűrését. Ennek biztosítása érdekében a szoftvert és a hardvert egyaránt tesztelni kell külső illetve belső meghibásodásokra. A szoftvert érintő hardveres meghibásodások reprodukálása számos esetben nehezen, vagy egyáltalán nem lehetséges a fejlesztés során használt irodai körülmények között. Az ilyen jellegű tesztekre azonban kiválósan alkalmas egy számítógépen futtatott szimulátor, amelyben a szoftver működésének nyomon követése mellett lehetőség van bizonyos hibák előidézésére.

A szakdolgozat témája egy olyan szimulátor megvalósítása, amely lehetővé teszi az EBS perifériáit érintő szoftvertesztek végrehajtását, segítve ezzel a fejlesztés folyamatát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.