Életvitel napló Windows 8 platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A dolgozat aktualitását a Windows 8, 2012-es megjelenése adja, amelynek következményeként az eddig már más platformokon létező alkalmazások újbóli megtervezése és megírása szükségessé válik, az új keretrendszer lehetőségeit kihasználva és irányelveit betartva. A megvalósított alkalmazás, amely a táplálkozási és mozgási szokásainkat követi nyomon, fontos napjaink embere számára, mert a nem megfelelő étkezés, és mozgásszegény életmód számos betegség forrása lehet, amelyet odafigyeléssel meg lehetne akadályozni. Ennek egy módja lehet az életvitel napló vezetése.

Dolgozatomban bemutatok egy olyan szoftvert, amely a FatSecret API-t használja életvitel napló megvalósítására, Windows 8 platformon. A tervezés részletei előtt bemutatom a Windows 8-cal és a .NET 4.5-tel megjelenő újdonságokat, amelyeket a tervezéshez felhasználtam. Ennek keretében többek között ismertetem a Windows 8-as felülettervezés szempontjait, illetve az új aszinkron metódushívási lehetőséget. Ezen kívül, mivel a tervezéshez fontos ismerni a FatSecret API felépítését és az OAuth 1.0-ás protokoll működését, ezeket is bemutatom.

Az üzleti logika megtervezése során elsősorban a FatSecret oldal adottságait vettem figyelembe, ami azt jelenti, hogy habár az architektúra egyes komponensei tetszőlegesen kicserélhetőek, mégis nagyfokúan épít az API lehetőségeire. Kialakítottam egy olyan többszintű adatelérési réteget, amely több adatforrásból képes adatokat szolgáltatni (akár az egyes adatok összesítésével) anélkül, hogy a felsőbb rétegek implementációját ez befolyásolná. A felhasználói felületet pedig a Windows 8 lehetőségeire építve úgy terveztem meg, hogy színvilága összhangban legyen a weboldallal és a már létező Windows Phone-os alkalmazással.

Munkám eredményeként egy olyan szoftverrendszer terve állt össze, amely az implementálást követően megfelelően működött.

Összességében elmondhatjuk, hogy a szoftver használata segítséget nyújthat Windows 8-as felhasználóknak életük minőségének javításában, étkezési és mozgási szokásaiknak a nyomon követésével. De az alkalmazás lényegi része nem a gép előtt ülve történik!

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.