Elosztott környezet koordinálása és elemzése szerver oldali komponensek fejlesztésével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban meglehetősen fontossá vált a komplex feladatok, algoritmusok futtatását végző rendszerek számítási idejének redukálása. A korábban elégséges megoldást nyújtó központosított, egygépes architektúrák helyett manapság szükségessé vált elosztott rendszerek használata a teljesítmény és terheléselosztás szempontjából. A többgépes környezet azonban számos új problémát vet fel, mint például a komponensek közötti kommunikáció, illetve a beérkező feladatok koordinálása.

A diplomatervem írása során egy olyan szerveroldali környezetet készítettem el, amely elosztott környezetben is működőképes. A rendszerben résztvevő eszközökkel való interakciót és az algoritmusok koordinálását egy Node.JS alapú szerver végzi, amelynek adatait a háttérben egy MySQL adatbázis tárolja. A Java EE platformon alkalmazott Servlet technológiával összeállítottam egy adminisztrációs felületet, ahol a rendszerben futó algoritmusokról és a résztvevő eszközökről adatbázis szinten tárolt adatokat jelenítem meg. Továbbá elemzésre alkalmas grafikonokat és mérőszámokat illusztrálok az egyes algoritmusokhoz. Az elkészült környezetet egy példaalkalmazással szemléltetem, amelynek célja a mobil eszközökről történő adatgyűjtés. A diplomatervemben részletezem a felhasznált technológiákat és betekintést nyújtok a fejlesztési folyamat egészére, majd a továbbfejlesztési lehetőségeket is bemutatom.

A megvalósított architektúra alkalmazása megoldást nyújt elosztott algoritmusok futtatására mobil csomópontok részvételével, illetve egy elosztott adatgyűjtő és feldolgozó környezet köztes rétegét szolgáltatja, amely kiszolgálja a kliensek igényeit. A monitorozási funkció segítségével nyomon követhetőek a rendszerben történő események és a hozzájuk tartozó grafikonok által elemezhetővé válik a környezet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.