Elosztott pozíció-megosztó alkalmazás készítése Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban a mobiltelefonok népszerűsége folyamatosan növekszik a technológia rohamos fejlődésével. A modern készülékek ma már számítási kapacitás terén is felveszik a versenyt a hordozható számítógépekkel, a kínált funkciók és szolgáltatások terén pedig akár meg is haladják utóbbiak tudását. Relatíve kis méretük és könnyű hordozhatóságuk miatt pedig tulajdonosuk szinte állandóan magánál tarthatja őket. Ezen tulajdonságaiknak köszönhetően az élet egyre több területén jut nekik fontos szerep, az egyik ilyen a pozíció-meghatározás és navigáció.

Mivel manapság már az idősebb és a fiatalabb generáció köreiben sem ritka a modern érintőképernyős mobiltelefonok használata, kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy szeretteink, ismerőseink hollétéről automatikusan értesüljünk anélkül, hogy ők megfigyelve éreznék magukat azáltal, hogy erre külön eszközöket kelljen felszerelni, vagy maguknál tartani. Egy ilyen jellegű alkalmazás további előnye lehet, hogy egy már megszokott módon, ismerős felhasználói felületen konfigurálhatjuk a működését ahelyett, hogy egy erre a célra gyártott készülék használatát kelljen elsajátítanunk.

Jelen feladat célja megismerkedni a kapcsolódó technológiákkal és bemutatni ezek lehetőségeit Android platformon egy olyan elosztott alkalmazáson keresztül, melynek segítségével a felhasználók képesek egymás aktuális pozícióját és tevékenységét nyomon követni.

Ennek részét képezi két komponens, az első az Android alkalmazás, amely képes a háttérben futva folyamatosan monitorozni a felhasználó aktuális pozícióját és tevékenységét, illetve a saját és más készülékek aktuális helyzetét térképes formában is megjeleníteni és a felhasználót értesíteni a számára fontos változásokról. A másik komponens pedig egy szerver alkalmazás, amelynek feladata az egyes felhasználók készülékei közötti kommunikáció biztosítása, illetve a készülékek aktuális földrajzi helyzetének perzisztens tárolása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.