Elosztott szolgáltatás megtagadásos támadások elemzése, kivitelezése az etikus hacker eszközeivel

OData támogatás
Konzulens:
Balássy György Miklós
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a társadalom egyre nagyobb mértékben támaszkodik az informatikai rendszerekre és az azokat összekötő hálózatokra. A legtöbb fejlett országban már a kritikus infrastruktúrák is kapcsolódnak az internethez, viszont a megfelelő biztonsági funkciók hiányában ezek a rendszerek védtelenek egy esetleges támadással szemben.

Az informatikai világhálózat fejlődésével a bűnözők is új fegyverekhez jutottak, céljaik elérése érdekében egyre gyakrabban használják az Internetet. Az így kialakult új támadási formák ellen nehéz védekezni, az elkövetőt azonosítani pedig szinte lehetetlen.

A támadások célja nem minden esetben a pénzszerzés, vagy az irányítás átvétele a célpont felett, hanem már azzal is hatalmas károkat okoznak, ha a rendszert működésképtelenné teszik. A támadások okozta közvetlen költségeken túl a legfélelmetesebb veszteség a hírnév romlása, és az ügyfelek bizalmának elvesztése. Ez a legfőbb oka annak, hogy a kritikus rendszereket érő támadások sem kerülnek a legtöbb esetben nyilvánosságra.

A diplomamunkám keretében bemutatok néhány ismertebb szolgáltatás megtagadásra irányuló támadási módszert, és az ellenük való védekezés lehetőségeit. Készítek egy alkalmazást, amivel szimulálni lehet a legismertebb támadásokat, hogy fel lehessen használni informatikai rendszerek tesztelésére. Az alkalmazást a nagyobb terhelés szimulálásához elosztott működésre is felkészítem. Végül az alkalmazást felhasználva mérési eredményekkel demonstrálok néhány tesztesetet, hogyan működnek a támadások.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.