Elosztott, többkérdéses elektronikus szavazórendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Róbert
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban az okostelefonok elterjedésével, környezetünkbe való beépülésével lehetőségünk nyílik annak kedvező képességeit kihasználva olyan rendszerek létrehozására, melyek megkönnyíthetik és gyorsíthatják a kívánt eredmény elérését.

A szavazás, döntéshozatalunk egyik demokratikus eszköze, az életünk folyamán számos területen jelenik meg. Lebonyolításuk vagy papír alapon történik, melynek feldolgozása lassú és körülményes, vagy drága és nehezen hozzáférhető rendszerek használatát igényli. Azonban előnyünkre fordítva az okostelefonok megjelenítési, számítási, és kommunikációs képességeit, nem csak hardver, hanem szoftver szinten is megoldást kaphatunk egy rugalmas, különböző szavazási szituációkban használható szavazórendszerre.

A cél egy olyan szavazórendszer kialakítása, melyben az offline résztvevők feladatait, a szavazási titkok előkészítését és szétosztását, a szavazók regisztráció előtti időszakára korlátozza. Másrészt az online funkciók, mint hitelesítés, szavazatleképezés és összesítés elvégzéséhez szükséges kommunikáció pedig nyilvános csatornán folyik.

Ennek kezdeti lépéseként egy olyan számítógépen működő elektronikus szavazórendszer jött létre, mely a kettős maszkot és a homomorf kódolást felhasználva képes a többkérdéses igen/nem válaszú szavazatok elosztott dekódolására, valamint az összegzett eredmény leképzésére. A program a rendszert megvalósító szereplők feladatait elkülöníti, az egyes funkciókat pedig az aktív szavazók elosztottan végzik egy központi egység irányításával.

A megvalósítás hibátlan és biztonságos működése bizonyítja a kidolgozott séma helyességét, így biztos alapot kínál a továbbfejlesztések terén.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.