Elütésre épülő domain nevek regisztrációjának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Félegyházi Márk
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A domain nevek képezik az internet infrastruktúrájának alapját. A hálózati eszközöket ugyan IP (Internet Protokoll) címük alapján lehet elérni, azonban ezek a címek emberek számára kevés információval szolgálnak és megjegyezni sem egyszerű őket. Ezeket a címeket a domain nevek teszik az emberi elme számára érthetővé, megjegyezhetővé.

A Domain rendszer bevezetésekor még senki nem gondolta, hogy a webes tartalmak válnak az internet meghatározó felhasználási módjává, így ezek a korai rendszerek nem igazán rendelkeztek védelmi mechanizmusokkal a káros üzleti befolyások, folyamatok ellen.

Ennek köszönhetően viszonylag hamar megjelentek a spekulánsok a domain üzletágban, és a jogi szabályozás hiányában megindult a szabad rablás. Ugyan 1999-ben bevezettek jogi ellenlépéseket ezek megfékezésére, ám az újabb témában végzett kutatások azt mutatják, hogy ezek hatása elenyésző a különféle visszaélések ellen.

A visszaélések közül dolgozatomban az elütésre épülő domain nevek regisztrációjával foglalkozom. A spekulánsok így próbálják népszerű domainek forgalmát megcsapolni. Mivel a domain regisztráció költsége alacsony, a várható profit pedig magas, és a lebukás veszélye is alacsony így az elütésre épülő domainnevek regisztrációja népszerűvé vált.

Dolgozatomban bemutatok egy az újonnan regisztrált elgépelt domainek kiszűrésére alkalmas rendszert. Ennek elkészítéséhez kiválasztok egy megfelelő lexikális algoritmust, majd feltérképezem a typosquatting arányát az újonnan regisztrált domain nevek körében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.