Ember-gép interakció megvalósítása izomaktivitás-mérés alapú eszközzel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vajda Ferenc
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Manapság egyre szélesebb körhöz jutnak el az informatika és a kapcsolódó szakterületek vívmányai. Ahogy a lehetőségek változnak, úgy jelenik meg az igény az egyszerűbb, intuitívabb, hatékonyabb beviteli eszközökre is. Néhány évtizeddel ezelőtt még grafikus felhasználói felület sem létezett, ma pedig már a 3 dimenziós megjelenítés is a mindennapjaink része. Az ilyen új felhasználási területek motiválják az alternatív beviteli módszerekkel való kísérletezést.

Az egyik ilyen megoldás az izomaktivitás mérésen alapuló módszer, mely az izomösszehúzódások által gerjesztett elektromos jelzéseket képes detektálni. Egy ilyen eszközt az alkarra helyezve képesek lehetünk a felhasználó ujjainak mozgását követni, vagy legalábbis az együttes mozgásuk által meghatározott gesztusokat felismerni. Ebben a dolgozatban a Myo karpánt segítségével fogom bemutatni az ebben a technológiában rejlő lehetőségeket. A szóban forgó eszköz a gesztusfelismerésen kívül mozgási, illetve orientációs adatokat is szolgáltat, mely tovább bővíti a felhasználási területeket.

Egy ilyen megoldás megváltoztathatja a számítógépekkel való interakciót oly módon, hogy az jobban illeszkedjen a felhasználás módjához. Például a jelbeszéd digitalizálása, vagy számítógépes feldolgozása elérhetővé válik, vagy épp a 3 dimenziós térben való objektum manipuláció lesz intuitívabb.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.