Energiatárolási lehetőségek a liberalizált villamosenergia-piacon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vokony István
Villamos Energetika Tanszék

A villamosenergia-hálózat újabb fejlődési szakaszába lép át a digitális eszközöknek és a megújuló energiaforrásoknak köszönhetően. A széleskörben használható olcsó infokommunikációs eszközök által a villamosenergia-rendszer központi irányítása mellett a kisebb hálózatok elosztott jellegű irányítása is gazdaságosan kivitelezhető. Ma már megvalósítható a kisebb hálózatok energia hatékony és gazdaságos irányítása a Micro-grid szemlélet szerint, amelyben a termelés és a fogyasztás menedzselése kiegészül az energiatárolási megoldásokkal.

A villamos energia használata az élet egyre több területén játszik meghatározó szerepet, ezért egyre fontosabb a folyamatos ellátás biztosítása, amit különböző szintű energiatárolással lehet megoldani. Ez az igény beindította az energiatárolási megoldások bővítését, ezért a különféle technikai megoldáson alapuló energiatárolási technológiák kutatása és fejlesztése felgyorsult az elmúlt években. Számos alkalmazási lehetőség áll az energiatároló egységek használata előtt. Manapság a legkiemelkedőbb tárolási módszer az elektrokémiai folyamatokon alapuló akkumulátoros technológiák.

Az energiatárolás fogalma már pár évtizede ismert fogalom az energetikában, de az új technológiák megjelenése olcsóbbá és széleskörűen hasznosíthatóvá teszi. A villamosenergia-hálózat különböző szintjein más-más előnyt biztosít a rendszer szereplőinek. A megtérülési számításokban sokszor csak a nehezen számszerűsíthető haszonnal lehet számolni a nyilvánvalóan magas ráfordításokkal szemben. Ezért a tisztán üzleti szempontok mellett egyéb lényeges nézőpontokat kell figyelembe venni egy energiatároló használatához.

Egy energiatároló adott hálózatrészben történő használatának szükségességét érdemes előzetesen szimulációkkal megvizsgálni, hogy milyen előnyökkel jár. Ehhez ismerni kell a hálózatunk terhelési viszonyait és a várható jövőképét, hogy annak megfelelően legyen méretezve a beépítendő energiatároló. A dolgozatban egy ilyen eset szimulációját végeztem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.