Épületautomatikai rendszerek megjelenítése és biztonságtechnikai felügyeleti rendszerbe történő integrálása

OData támogatás
Konzulens:
Braun Patrik János
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban épületautomatikai rendszerek vesznek körül minket a plázákban, irodaházakban, az egyetemi épületekben, illetve már az otthonainkban is kezdenek teret hódítani. Használatukkal komoly energiamegtakarítás érhető el, emellett könnyebbé, komfortosabbá teszik az életünket, ezáltal segítenek, hogy a munkánk végzésére tudjunk koncentrálni.

A KNX egy kommunikációs protokoll épületautomatikai eszközökhöz, amelyek támogatása a projekt elsődleges célja, mivel egyszerű, hatékony és gyártófüggetlen.

A diplomatervezés keretében a Java nyelven megírt Siwenoid IDMS (Integrated Danger Management System) bővítését végeztem el, hogy az élet- és vagyonbiztonsággal kapcsolatos eszközökön felül az épületautomatikai rendszerek kezelését is ellássa.

Bevezetésre került az adatpont típusok kezelése és importálása, amelyekhez hozzárendelhetők a parancsok és treatmentek (jelzések adatpont értékekhez kötése). Ezáltal kényelmesen használhatók a hasonló viselkedésű KNX adatpontok (érzékelők, kapcsolók, stb.). Megvalósult az alkalmazás és KNX eszközök közötti kétirányú kommunikáció, amellyel értékek olvasása és küldése (parancsküldés) is lehetséges. Az olvasott értékekből a felügyeleti rendszer alapját képző jelzések generálhatók (pl. riasztás, figyelmeztetés, stb.), illetve térképen és vonaldiagramon is megtekinthetők, így áttekinthetővé téve a jelenlegi és a múltban mért adatokat. A generált jelzésekről a megadott személyek azonnal értesülhetnek SMS, illetve e-mail formájában. Az adatpont aggregálásnak köszönhetően lehetőség nyílik több adatpont összevonására logikai függvények megadásával, így számos adatpont kezelhető egyként, átláthatóbbá téve a sok adatpontos rendszereket. Ilyen lehet például a lámpák kezelése, nem fontos minden lámpatestet külön kezelni, elég őket csoportosítani valamilyen elv szerint és az arról származó jelzéseket kezelni (például mindegyik működik-e). Implementálásra került az ütemezett parancsküldés, amely a hét kijelölt napjain küld parancsokat a megadott adatpontoknak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.