Erőforrás kezelés femtocellás rendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az infokommunikáció, azon belül is a mobil hírközlés napjaink egyik meghatározó technológiai ágazata. A szektor dinamizmusát, állandó fejlődését mi sem bizonyítja jobban, mint a jelenleg is bevezetés alatt álló negyedik generációs mobil hálózatok (4G). Az új technológia rengeteg kihívással szembesíti a mérnököket, azonban ez, az eddigi megoldásoktól merőben eltérő rendszer új szemléletével, technológiájával nagyban magában hordozza a siker lehetőségét.

A dolgozat első harmadában betekintést nyújtok a negyedik generációs mobil hálózat elméleti alapjaiba, a kapcsolódó, már létező technológiákba.

Itt érintem az OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) rádiós hozzáférés, az LTE (Long Term Evolution), a cellás rendszerek, különös tekintettel a femtocellás rendszerek elméleti alapjait, pozitívumokat, negatívumokat, illetve a bennük rejlő lehetőségeket.

A dolgozat második harmadában egy OFDM alapú femtocellás rendszer erőforrás kezelésének tervezési lépéseit mutatom be. Ezen belül, a moduláris tervezés elvét alkalmazva, három fő csoportra bontom a tervezést. Ez a három csoport a fizikai csatorna modellezése, a felhasználók által generált adatforgalom profilozása, portfóliózása, illetve a döntési mechanizmus, amely a csatorna sajátosságainak figyelembe vételével osztja ki a rendelkezésre álló erőforrásokat.

A dolgozat harmadik harmadában egy általam fejlesztett szimulációs keretrendszer segítségével vizsgálom meg az erőforrás kezelés hatékonyságát.

Ezen felül kitekintést nyújtok a témában rejlő lehetőségekről, továbbfejleszthetőségről.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.