E-sports közösségi web alkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Cserkúti Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapó, és az utóbbi időszakban hatalmas növekedésnek indult új „iparág” az e-sports. Az új Y és Z generáció már nem arról álmodik, hogy egyszer focista vagy kosaras lesz, hanem arról, hogy megnyeri valamely játék világbajnokságát, és munkájának mondhatja azt, hogy játszik. Természetesen ahogy focista sem lesz mindenki, úgy ezek az álmok is sokak számára elérhetetlenek maradnak, azonban mindezen álmok kergetése közben kialakul egyfajta rajongás csapatok, játékosok, illetve maga az e-sports felé, mely közösségkovácsoló ereje nem elhanyagolható.

Az igény adott egy webes közösségi alkalmazásra, ahol a rajongók elérhetik a legfrissebb híreket kedvenc csapataikról és játékaikról, kifejthetik véleményüket kommentekben vagy folytathatnak hosszabb beszélgetéseket különböző témákban a fórumon. Ugyanakkor az izgalom és a napi érdeklődés fenntartásának érdekében versenyezhetnek, ki tudja jobban megjósolni egyes meccsek végkimenetelét, ki ismeri jobban a versengő csapatokat vagy épp kit pártol Fortuna.

A feladat egy webalkalmazás fejlesztése melynek a fent említett felhasználói felület funkciói mellett rendelkeznie kell egy adminisztrációs nézettel, ahol az oldal szerkesztői, üzemeltetői tehetnek közzé híreket, moderálhatják a hozzászólásokat, illetve egyszerűbb szerkesztési műveleteket végezhetnek el.

Diplomamunkám keretei között bemutatom az alkalmazás témájaként szolgáló e-sports jelenséget, illetve összefoglalom a felhasznált technológiákról a legfontosabb tudnivalókat. Átfogó képet adok az alkalmazás specifikációjában a funkcionalitásról, valamint részletesen kifejtésre kerül azok megtervezése és kivitelezése.

A tervezési és implementációs fázisokban tapasztalt nehézségekre, illetve mérnöki döntésekre nagyobb hangsúlyt fektetve olvashatók a Firebase, valamint Angular alkalmazása során felmerülő problémák, illetve azok megoldásai. Nagyobb hangsúlyt kap a fogadási algoritmus megvalósítása, illetve a hírek rendszerének praktikus felépítése, azonban egyszerűségéből adódóan a külső szolgáltató által létrehozott fórum alkalmazás nem kerül bővebb kifejtésre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.