Étkezési napló vezetését segítő alkalmazás Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatomban egy olyan, Android alapú alkalmazás megtervezéséről és elkészítéséről írok, mely segítséget nyújt felhasználóinak étkezési napló vezetésében, egészséges étkezési szokások kialakításában.

Dolgozatom elején a szerveroldali megvalósításokkal foglalkozom. Kitérek a különböző felhő alapú szolgáltatási modellekre, majd bővebben írok a Parse szerveroldali megoldásáról, mely egy MBaaS (Mobile Backend as a Service) szolgáltatás. Röviden ismertetem a NoSQL adatbázisokat, melynek egy megvalósítását, a MongoDB-t biztosítja a Parse.

Ezután végighaladok az Android alapú alkalmazásfejlesztést segítő technológiákon, általam használt külső osztálykönyvtárakon.

Végül bemutatom, hogy már milyen létező megoldások léteznek étkezési naplók vezetésére és felmérem, hogy milyen alapvető funkciókat kell az alkalmazásnak biztosítania.

Ezt követően bemutatom az elkészített rendszert. Először a Parse szerveroldal bekötéséről írok, majd az alkalmazás által tárolandó adatokról és általánosságban a Parse-on keresztüli adatkezelésről. Ezután ismertetem a kliensoldalon elkészített alkalmazáskomponenseket, majd kitérek a felhasználók harmadik felen keresztüli azonosításának megoldására, valamint a push üzenetek küldésének lehetőségének megvalósítására.

Ezután bemutatom az alkalmazáshoz készített tesztkörnyezetet, az elkészített teszteseteket, valamint az alkalmazás kódjának tesztek általi lefedettségét.

Dolgozatom tartalmazza az elkészített alkalmazáshoz tartozó felhasználói leírást.

A szakdolgozat végén összegzem a megszerzett tapasztalataimat és ismertetem az alkalmazás lehetséges továbbfejlesztéseit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.