Faktoring jelentéskészítés fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

A Diplomamunkámban a vállalatok működésében egyre hangsúlyosabb szerepet kapó jelentéskészítéssel foglalkoztam. A jelentéskészítés fontos szerepet játszik a felsővezetői döntések minél rövidebb időben történő meghozatalában, illetve visszajelzést ad a vállalat teljesítményéről.

A feladatom egy középméretű faktoring vállalat jelentéskészítő megoldásának fejlesztése volt. A pénzügyi vállalatok üzletmenete gyorsan változik, melyhez a lehető legrövidebb időn belül alkalmazkodni kell. A jelentéskészítés fejlesztése lehetőséget ad a vállalat érintettjeinek, hogy hozzájussanak a munkavégzésükhöz szükséges információkhoz.

A jelentéskészítést egy adattárházra épülő riportoló alkalmazással biztosítottam a vállalat számára. Az adattárházban az üzleti alkalmazás működése során keletkező adatokat újrastrukturáltan tároltam, olyan formában, amely elősegíti hatékony lekérdezések, pontos kimutatások, jelentések, valamint egyszerűen, gyorsan elkészíthető elemzések létrehozását.

Ahhoz, hogy az üzleti igényekhez leginkább illeszkedő megoldást alkalmazzam, előbb megvizsgáltam néhány jelentősebb üzleti intelligencia szoftvert, a riportolás nézőpontjából. A vizsgálat során hamar kiderült számomra, hogy egy középméretű vállalat esetén nincs szükség egy teljes üzleti intelligencia rendszer implementálására, ezért a riportolásra helyeztem a hangsúlyt.

A választásom az Oracle Application Express termékére esett, mely egy PL\SQL alapú webalkalmazások fejlesztésére alkalmas fejlesztőeszköz. A szoftvert alkalmasnak találtam a jelentéskészítés implementálására.

A fejlesztés során létrehoztam a riportolás alapját adó adattárházat (benne több adatpiaccal), majd feltelepítettem és konfiguráltam a kiválasztott fejlesztőkörnyezetet. Az Oracle Application Express segítségével létrehoztam egy, az adattárházra épülő jelentéskészítő alkalmazást, melyben implementáltam az üzleti igényeket kielégítő kimutatásokat, jelentéseket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.