Fejlesztői motivációs portál tervezése és megvalósítása Java technológiai alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A dolgozat írásakor a Java még mindig az egyik legnépszerűbb, és leginkább keresett programozási nyelvek egyikének számít. Megfigyelhető azonban, hogy már csupán a nyelv ismerete nem elég az esetek nagy részében, ehhez kapcsolódó keretrendszer alapos ismerete is feltétel sok állás esetén. Ilyen keretrendszerek közül a leginkább elterjedt a Spring Framework.

A Spring keretrendszer nagyon sok hasznos funkciót biztosít a fejlesztő számára, amivel a munkát nagyban megkönnyíti, és felgyorsítja. Ezeknek használatával az alkalmazásunk felépítése egyszerű, átlátható, és jól rétegelt lesz. Nagy segítséget ad még az egyes specifikus részekben is, mint például az adatbázis kapcsolat létrehozása, valamint az onnan lekérdezett adatok kezelése. A http kérések kezelése is egyszerűen megoldható a Spring segítségével. A projekt felépítésének leírását már meg lehet tenni XML nélkül, csak annotációk használatával is, aminek köszönhetően maga a Java osztály tartalmazza az erre vonatkozó információkat is. A Spring Boot használatával egy webalkalmazás elkészítése még egyszerűbb, hiszen így az alkalmazásban nagyon sok részt konfigurálva kapunk meg, az alapbeállításokkal. Ezek közül a leghasznosabb a beépített Tomcat szerver, aminek köszönhetően a projektből készített JAR file-t egyszerűen futtatva a weboldal megtekinthető a böngészőben.

Ha ezek mellett még ismerjük az alapvető front-end technológiákat, és mondjuk egy kiválasztott JavaScript keretrendszert, azzal már nagy előnyt lehet szerezni az álláspiacon. Bár a JavaScript világa nagyon gyorsan változik, az utóbbi években az AngularJS-nek talán sikerült biztos helyet kiharcolnia magának a nagyon nagy támogatottságának, valamint az egy oldalas webalkalmazásokkal való jó együttműködésének köszönhetően.

A szakdolgozatomban a fent leírt technológiákat használva fogok egy teljes webalkalmazást elkészíteni, aminek segítségével a dolgozók pontokat tudnak adni egymásnak, amik alapján később jelvényt kaphatnak, aminek motivációs hatása lehet, valamint a csapat munkamorálját is fejlesztheti. A dolgozatomban a fejlesztés közben előforduló problémákat, érdekesebb megoldásokat elemezni, valamint bemutatni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.