Fejlett videokódolások és vizsgálatuk

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Imre Dr.
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A televízió és mozgókép szolgáltatásának kulcsfontosságú kérdése a képminőség. A néző ez alapján ítéli meg a műsort, ezzel jellemezhetők a videoberendezések és kodekek a szolgáltatói és fogyasztói oldalon. A digitális műsorterjesztés korszakában a képminőség még fontosabb, mint azelőtt. A rendszerekben új telekommunikációs szolgáltatások jelennek meg: műholdas műsorszórás, nagyfelbontású televízió (HDTV), videokonferencia stb. A sokféle követelményhez igazodva kell létrehozni a kódoló és transzkódoló berendezéseket, úgy, hogy a szubjektív képminőség a legjobb, az emberi látórendszer tulajdonságainak megfelelő legyen. A szubjektív vizsgálatok lefolytatása időigényes és költséges, a meglévő objektív megoldások változó pontossággal tudják megbecsülni a nézők benyomásait.

Diplomatervemben összefoglalom az emberi látás tulajdonságait. Sorra veszem a használatban lévő szubjektív (DSIS, DSCQS, SS, SSCQE, SDSCE) és a legjelentősebb objektív (PSNR, VQM, SSIM, JND, VIF) képminőség-elemző módszereket. Ezek segítségével lehet értékelni a kódolások, transzkódolások teljesítményét, illetve meghatározni a fejlesztések irányát. Elemzem a videokódolás, illetve a transzkódolási lépések hatását, befolyásukat a képminőség alakulására.

A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy az egyes szükséges videomanipulációs lépések, illetve az enkóderekben rendelkezésre álló eszköztárak elemei milyen mértékben rontják, illetve befolyásolják a kép megítélését, milyen jellegzetes képhibákat okoznak. Az egyes esetekre kvantitatív méréseket folytatok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.