Feladatátvétel menedzselő alkalmazás melegtartalékolt rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Tamás Imre
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Dolgozatom egy magas rendelkezésre állású, meleg tartalékolt rendszerhez fejlesztett menedzselő alkalmazás tervezéséről és implementálásáról szól. A tervezés során nagy hangsúlyt fektettem az objektum orientált szoftverfejlesztésre, és arra, hogy az egyes feladatokhoz a megfelelő tervezési mintát használjam fel. Az alkalmazásban felhasznált tervezési minták a következők: factory method, observer, decorator és singleton tervezési minta.

Az első fejezetben röviden bemutatom a magas rendelkezésre állású rendszer sajátosságait, és röviden jellemzem a DRBD (Distributed Replicated Block Device) és Linux-HA (Heartbeat) szoftvereket, amelyeket ezeken a rendszereken használnak.

A második fejezet az alkalmazás tervezését és implementálását írja le, UML osztály és szekvencia diagramokkal illusztrálva. Az első részben a megvalósított segédosztályokat, majd az elkészült komponenseket (konfigurációkezelő, rendszer-információ és állapotkép komponensek), végül az ezeket keretbe foglaló alkalmazást mutatom be.

A harmadik fejezet az elkészült alkalmazás tesztelésének fontosságáról és a végrehajtott tesztesetekről szól.

Dolgozatom utolsó részben a tervezés során szerzett tapasztalataimról írok, és arról, hogy az alkalmazást milyen módon lehetne tovább fejleszteni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.